10th Sanskrit Objective Question Bihar Board |Bihar Board Objective Questions Sanskrit |Sanskrit Class 10th |10th Sanskrit Bseb

10th Sanskrit Objective Question Bihar Board

 

213. धृतराष्ट्रस्य प्रश्नस्य उत्तरं कः ददाति ?

(A) विदुर

(C) मनुः

(C) भ्रर्तृहरिः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

214. धृतराष्ट्रः कथं प्रश्नं पृच्छति ?

(A) पुत्रकामये

(B) पाण्डव विनाशाय

(C) स्वचितस्य शान्तये

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (C)]

 

215. धृतराष्ट्र: कान् विषयान् पृच्छति ?

(A) भोगविषयकान्

(B) नीतिविषयकान्

(C) सांसारिक विषयकान्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

216. मन्दाकिनीनदी कुत्र अस्ति?

(A) स्वविषस्य

(B) परपुरुषस्य
(C) चित्रकूटसमीपे

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]

 

217. मन्दाकिनीवर्णनम् अयोध्याकाण्डस्य कस्मात् सर्गात् संकलितः ?

(A) पञ्चनवतितमात् सर्गात्

(B) पञ्चदशतमात् सर्गात्

(C) नवतितमात् सर्गात्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (A)]

 

218. कस्मिन्प्रसङ्गे राम: सीतया लक्ष्मणेन सह चित्रकूटं प्राप्नोति ?

(A) गृहवासप्रसङ्गे

(B) वनवासप्रसङ्गे

(C) लंकावासप्रसङ्गे

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

219. मन्दाकिनीवर्णनम् कां सम्बोधयति ?

(A) सीताम्

(B) पार्वतीम्

(C) राधाम्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

220. मन्दाकिनीवर्णने कस्य यथार्थं चित्रणं करोति वाल्मीकिः ?

(A) नगरस्य

(B) स्वर्गस्य

(C) प्रकृतेः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (C)]

 

221. मङ्गलम् पाठे कति मन्त्राः संकलिताः सन्ति ?

(A) दश

(B) त्रयोदश

(C) पञ्च

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (C)]

 

222. कः ग्रन्थः प्रश्नोत्तररूपे अस्तिः ?

(A) मनुस्मृति

(B) मेघदूतम्

(C) विदुरनीतिः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (C)]

 

223. अयोध्याकाण्डः कस्य ग्रन्थस्य अंशः अस्ति ?

(A) रामायणस्य

(B) रामचरितमानसस्य

(C) भागवत गीतायाः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

224. रघुवंशम्महाकाव्यम् कस्य रचना अस्ति?

(A) महाकवि भासस्य

(B) महाकवि कालिदासस्य

(C) चाणक्यस्य

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

125. भारतीया धरा कैः सेविता ?

(A) सागर

(B) निर्झरैः

(C) सागर पर्वतनिर्झरै

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (C)]

 

226. केषां योगज्ञः पण्डितः उच्यते ?

(A) सर्वभूतानाम्

(B) सर्वकर्मणाम्

(C) उपाज्ञः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

227. अपृष्टः कः बहुभाषते ?

(A) नराधमः

(B) उत्तम नरः

(C) मध्यमाः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

228. अनाहूतः कः प्रविशति ?

(A) अधम नरः

(B) उत्तम नरः

(C) विद्वान नरः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

229. परमा तृप्ति का अस्ति?

(A) विद्या

(B) धर्मः

(C) क्षमाः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

230. भूतिम् इच्छता केन षड् दोषाः हातव्याः ?

(A) दानवेन

(B) पुरुषेण

(C) साधुजनेन

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

231. केन धर्म: रक्ष्यते ?

(A) त्यागेन

(B) शीलेन

(C) सत्येन

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (B)]

 

232. का योगेन रक्ष्यते ?

(A) विद्या

(B) धर्मः

(C) रूपम्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

233. मृजया किं रक्ष्यते ?

(A) कुलम्

(B) रूपम्

(C) धर्मः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

234. कुलं केन रक्ष्यते ?

(A) स्वाध्यायेन

(B) वृत्तेन

(C) सत्येन

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

235. गृहस्य श्रियः का: ?

(A) पुरुषाः

(B) स्त्रियः

(C) पुत्रः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

236. का परम सुखदा (सुखावहा) ?

(A) हिंसा

(B) अहिंसा

(C) पुत्र प्राप्तिः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (B)]

 

237. परंश्रेयः कः अस्ति?

(A) धर्मः

(B) दया

(C) क्षमा

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

238. के पुरुषाः सुलभाः सन्ति ?

(A) मिथ्यावादिनः

(B) सत्यवादिनः

(C) प्रियवादिनः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (C)]

 

239. नरकस्य कति द्वाराणि सन्ति ?

(A) त्रीणि

(B) चत्वारि

(C) एकम्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

240. हंससारससेविता का नदी अस्ति?

(A) मन्दाकिनी

(B) यमुना

(C) कोशी

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर:- (A)]

 

241. मन्दाकिनी का अस्ति?

(A) नलिनीम् इव

(B) सूर्यमुखीम् इव

(C) पाटलम् इव

(D) इनमें कोई नही

[उत्तर:- (A)]

 

242. मन्दाकिनीनद्यां के अवगाहन्ते ?

(A) रोगिणः

(B) सज्जना:
(C) ऋषयः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]

243. सीता रामचन्द्रस्य का आसीत् ?

(A) माता

(B) पुत्री

(C) भार्या :

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]

244. मुनयः कम् उपतिष्ठन्ते ?

(A) कृष्णम्

(B) लक्ष्मणम्
(C) आदित्यम्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]

245. कः नदीम् अभितः प्रन्हत इव ?

(A) वृक्षः

(B) पर्वतः

(C) नगरम्

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (B)]

246. शुभागिर: के निष्कूजन्ति ?

(A) पक्षिणः

(B) पशवः

(C) मनुष्याः

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (A)]

247. कीदृशानि तीर्थानि रतिं सजनयन्ति ?

(A) दर्शनानि

(B) लाभानि
(C) रमणीयानि
(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]
248. पुरवासात् कस्य दर्शनम् अधिकं महत्त्वपूर्णम् ?

(A) नगरस्य

(B) ग्रामस्य

(C) चित्रकूटस्य

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]

249. मन्दाकिनीनद्याः कृते किं सम्बोधनम् अस्ति ?

(A) सुरसरि

(B) देवनदी
(C) विशालाक्षी

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (C)]

250. चित्रकूटस्य पर्वतस्य निकटे का नदी प्रवहतिः ?

(A) गोदावरी नदी

(B) मन्दाकिनी नदी

(C) सोननदी

(D) इनमें कोई नहीं

[उत्तर : (B)]

251. कैः पीतानि जलानि कलुषितानि ?

(A)व्याघ्रयू

(B) मृगयूथनि

(C) गजयूथनि

(D) इनमें कोई नहीं

(D) इनमें कोई नही

[उत्तर : (A)]

252. संशितव्रताः (प्रशंसितव्रताः) के सन्ति ?

(A) राजानः

(C) मुनयः

(B) छात्राः

(D) इनमें कोई नहीं 

[उत्तर : (C)]

 व्याकरणम् संबंधित वस्तुनिष्ठ प्रश्न

1. ‘पित्रा’ किस विभक्ति का रूप है?

(A) प्रथमा

(B) चतुर्थी
(C) तृतीया

(D) पंचमी

[उत्तर : (C)]

2. ‘अस्माकम्’ शब्द का मूल रूप क्या होगा?
(A) तद्

(B) युष्मद्

(C) अस्मद्

(D) भवत्

[उत्तर : (C)]

3. ‘लता’ शब्द के तृतीया बहुवचन में क्या रूप होगा?

(A) लते

(B) लताभ्यः
(C) लताभिः

(D) लतानाम्

[उत्तर : (C)]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page