हमारे WhatsApp Group में जुड़ें👉 Join Now

हमारे Telegram Group में जुड़ें👉 Join Now

Biology VVI Objective Question |Objective Question Biology Class 12th|Bihar Board 12th Objectives Questions| Bihar Board

 

Biology Objective Question 2022

1. What is the importance of Euchromatinof chromosome?

(a) Genetically active inactive

(b) Neutral

(c) Genetically inactive

(d) Both (b) and (c)

Ans:- (d)

 

2. Jim Corbett National Park is famour for

(a) Rhino

(b) Lion

(c) Tiger

(d) Black-duck

Ans:- (c)

 

3. Hybrid Vigour is due to which event in the following?

(a) Crossing over

(b) Chiasma

(c) Homozygosity

(d) Heterozygosity

Ans:- (d)

 

4. Which of the following is the vestigial organ of human ?

(a) Thumb

(b) Pinna

(c) Coccyx

(d) Pelvic

Ans:- (b) and (c)

 

5. Haemochorial placenta is found in which of the following ?

(a) Rabbit

(b) Human being

(c) Horse

(d) All of these

Ans:- (b)

 

6. Which pollinator is not attracted by scent of a flower?

(a) Moth

(b) Butterfly

(c) Bird

(d) Bat

Ans:- (c)

 

7. An example of the quantitative trait in man is

(a) Colour of eye

(b) Skin colour

(c) Hair colour

(d) Shape of nose

Ans:- (b)

 

8. The agent that tends to produce cancer is called as –

(a) Carcinoma

(b) Carcinogen

(c) Oncogene

(d) Metastasis

Ans:- (b)

 

9. How many types of nucleic acid are there?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans:- (d)

 

10. The first trophic level in a recosystem consists of –

(a) Primary producers

(b) Secondary producers

(c) Primary consumers

(d) Secondary consumers

Ans:- (a)

 

11. Name the cellular genes which when activated can cause cancer?

(a) Oncogenes

(b) Proto-oncogenes

(c) Both (a) and (b)

(d) Silent genes

Ans:- (a)

 

12. Gene gun can introduce genes into cells with the help of –

(a) Plasmids

(b) Cosmids

(c) Phagemids

(d) Microscopic pellets

Ans:- (d)

 

13. Flavr Savr is a genetically modified

(a) Rice

(b) Cotton

(c) potato

(d) Tomato

Ans:- (d)

 

14. The upright pyramid of number is absent in which of the following ?

(a) Forest

(b) Grassland

(c) Lake 

(d) Pond

(b) Grassland

Ans:- (a)

 

15. Which is not recycled in ecosystem?

(a) Oxygen

(b) Nitrogen

(c) Water

(d) Energy

Ans:- (d)

 

16. Spermatozoa which are not ejaculated are reabsorbed in the –

(a) Scrotum

(b) Vas efferens

(c) Vasdeferens

(d) Ejaculatory duct

Ans:- (c)

 

17. Connective issues are derived from which embryonic layer ?

(a) Ectoderm

(b) Mesoderm

(c) Endo- Mesoderm

(d) Endoderm

Ans:- (b)

 

18. X-chromosome is

(a) Acentric

(b) Acrocentric

(c) Metacentrie

(d) Telocentric

Ans:-(c)

 

19. Allosomes are the name of which among the following?

(a) Autosomes

(b) Sex chromosomes

(c) Swelling on the chromosome

(d) Kinelichore

Ans:-(b)

 

20. Endogamy is found in which of the following?

(a) Plastm

(b) Planaria

(c) taenia

(d) Hydra

Ans:-(c)

 

21. Oestrus cycle occurs in which of the following?

(a) Man

(b) Monkey

(c) Cow

(d) All of these

Ans:-(c)

 

22. Ranthambore National Park is located in-

(a)Gujarat

(b) Rajasthan

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

Ans:-(b)

 

23. Which one is an endemic plan ?

(a) Ricets discolor

(b) Marchantis polymorpha

(c) cynodon dactylon

(d) Nepenthes khasiana

Ans:-(d)

 

24. Extrachromosomal DNA used as vector in gene cloning is –

(a) Transposon

(b) Intron

(c) Plasmid

(d) Exon

Ans:-(c)

 

25. Ti-plasmid transforms cells of which of the following?

(a) Bacteria

(b) Vine

(c) Plants

(d) Animals

Ans:-(c)

 

26. Polymerase chain reaction is useful in

(a) Protein synthesis

(b) Amino acid synthesis

(c) DNA synthesis

(d) DNA amplification

Ans:-(d)

 

27. Tendrils of Cucurbita and thorns of Bougainvillea are –

(a) Homologous organs

(b) Vestigial organs

(c) Analogous organs

(d) Both (a) and (b)

Ans:-(a)

 

28. Darwin’s finches show –

(a) Natural selection

(b) Parallel evolution

(c) Homology

(d) Adaptive radiation

Ans:-(d)

 

29. Archaeopterys, fossil bird is connecting link between

(a) Amphibians and Reptiles

(b) Reptiles and Birds

(c) Amphibians and Birds

(d) Fishes and Amphibians

Ans:-(b)

 

30. A dihybrid condition is

(a) Ttrr

(b) ttRr

(c) TtRr

(d) TtRr

Ans:-(c)

 

31. Different forms of a gene are called

(a) Complementary genes

(b) Heterozygotes

(c) Supplementary genes

(d) Allele.

Ans:-(b)

 

32. Tapetal cells show-

(a) A Mitotic division

(b) Meiotic division

(c) Endomitosis division

(d) Endomitosis and polyploidy

Ans:-(c)

 

33. Embryo sac is formed by-

(a) Magaspore

(b) Megasporangium

(c) Female gametophyte

(d) Female gamete

Ans:-(a)

34. Which one is present on transfer RNA?

(a) Initiation codon

(b) Degenerate codon

(c) Termination codon

(d) Anti codon

Ans:-(d)

 

35. Reverse transcriptase is —

(a) RNA dependent DNA polymerase enzyme

(b) DNA dependent DNA polymerase enzyme

(c) RNA dependent RNA polymerase enzyme

(d) DNA dependent RNA polymerase enzyme

Ans:-(a)

36. A gene of operon which forms the repressor protein is called?

(a) Operator gene

(b) Promoter gene

(c) Regulator gene

(d) Structural gene

Ans:-(c)

 

37. Toxin produced by tetanus affects –

(a) Jaw bones

(b) Voluntary muscles

(c) Involuntary muscles

(d) Both (b) and (c)

Ans:-(b)

 

38. AIDS virus possesses

(a) Single strand RNA

(b) Double strand RNA

(c) Single strand DNA

(d) Double strand DNA

Ans:-(a)

 

39. Addiction to tobacco is caused by

(a) Caffeine

(b) Cocaine

(c) Histamine

(d) Nicotine

Ans:-(d)

 

40. Domestic waste constitutes which type of pollution?

(a) Air pollution

(b) Effluents

(c) Biodegradable pollution

(d) Non biodegradable pollution

Ans:-(c)

 

41. Common indicator organism of water pollution in the following is –

(a) Cholera vibrio

(b) Eschericia coli

(c) Salmonella typhi

(d) Entamoeba histolytica

Ans:-(b)

 

42. Bombay Duck is

(a) Prawn

(b) Fish

(c) Aquatic bird

(d) Marine snail

Ans:-(b)

 

43. Shakti, Rattan and Protina are lysine rich varieties of which of the following?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Cotton

(d) Maize

Ans:-(d)

 

44. Bull’s semen is stored in –

(a) Liquid Nitrogen

(b) Liquid Carbon-dioxide

(c) Ice

(d) None of these

Ans:-(a)

 

45. Protein in silk thread is —

(a) Keratin

(b) Albumin

(c) Fibroin

(d) Both (b) and (c)

Ans:-(c)

 

46. Leydig cells secrete

(a) Testosterone

(b) Progesterone

(c) Oestrogens 

(d) Corticosterone

Ans:-(a)

 

47. Oral contraceptive is composed of which of the following combination?

(a) Estrogen and growth hormone

(b) Progesterone and testosterone

(c) Estrogen and testosterone

(d) Estrogen and progesterone

Ans:-(d)

 

48. Lagging strand during DNA replication is formed

(a) Continuously

(c) In short segments

(b) Discontinuously

(d) Both (b) and (c)

Ans:-(c)

 

49. Frameshift mutation occurs when

(a) Base in deleted or added

(b) Base is added

(c) Base is deleted

(d) Phosphate is added

Ans:-(c)

 

50. Wobble hypothesis was proposed by –

(a) Crick

(b) Nuremberg

(c) Holley

(d) Khorana

Ans:-(a)

 

51. Which one cause degradation of RBC?

(a) Arsenic compounds

(b) Hydrocarbons

(c) Ammonia

(d) Sulphur compounds

Ans:-(a)

 

52. Water blooms are formed by

(a) Hydrilla

(b) Water hyacinth

(c) Trapa

(d) Planktonic algae

Ans:-(d)

 

53. Formation of soil takes place by the process of

(a) Melting

(b) Weathering

(c) Pedogenesis

(d) Both (b) and (c)

Ans:-(d)

 

54. A characteristic feature of hydrophytes is –

(a) Floating leaves

(b) Aerenchyma

(c) Submerged leaves

(d) Well developed phloem

Ans:-(b)

 

55. Fungal hyphae remain intercellular in

(a) Ectomycorrhiza

(b) VAM

(c) Endomycorrhiza

(d) None of these

Ans:-(c)

 

56. Pleiotropic gene shows which type of phenotype?

(a) Multiple genotype

(b) Multiple phenotype

(c) Single genotype

(d) Singe phenotype

Ans:-(b)

 

57. Heterozygous organism for two genes in the following shall be ?

(a) RRYY

(b) RrYY

(c) RRYY

(d) RrYy

Ans:-(d)

 

58. Which one of the National aquatic animal of India ?

(a) River Dolphin

(b) Gangetic Shark

(c) Sea Horse

(d) Blue whale

Ans:-(a)

 

59. Which is not included under in-situ conservation?

(a) Biosphere reserve

(b) Botanical/Zoological garden

(c) National Park

(d) Sanctuary

Ans:-(a)

 

60. Molecular scissor, which cut DNA at specific site is

(a) Pectinase enzyme

(b) Restriction endonuclease

(c) Polymerease enzyme

(d) Ligase enzyme

Ans:-(b)

 

61. Which of the following is used as vector in gene therapy for SCID?

(a) Retro virus

(b) Rota virus

(c) Arbo virus

(d) Parvo virus

Ans:-(a)

 

62. Which are vestigial organs in humans?

(a) Nictitating mimbrane

(b) Tail vertebrae

(c) wisdomu tooth

(d) All of these

Ans:-(d)

 

63. Bt cotton genes repel which of the following ?

(a) Insect pests

(b) Bactral pathogens

(c) Nematodei parasites

(d) Fungal pathogens

Ans:-(a)

 

64. Source of Taq polymerase used in PCR is a

(a) Themophilic fungus.

(b) Thermophilic bacterium

(c) Mesophilic fungus

(d) Halophilic bacterium

Ans:-(b)

 

65. Which of the following is used in production of insulin by Genetic Engineering ?

(a) Rhizobium legminosrum

(b) Escherichia coli

(c) Saccharpomyces pastoriaus

(d) Mycobacterium

Ans:-(b)

 

66. ‘Survival of Fittest thought was proposed by

(a) Charles Darwin

(b) Hugo de Vries

(c) Herbert Spencer

(d) Lamarck

Ans:-(c)

 

67. Which of th following is used as green manure/biofertilizer ?

(a) Rice

(b) Maize

(c) Oat

(d) Damcha

Ans:-(d)

 

68. Which of the following is a microbial insecticide?

(a) Bacillus subutilis

(b) Bacillus polymyxa

(c) Bacillus thuringiensis

(d) Bacillus brevis

Ans:-(c)

 

69. Which among the followingi is direct ancestor of Homo sapiens ?

(a) Ramapithecus

(b) Homo erectus

(c) Australopithecus

(d) Homo neanderthalensis

Ans:-(b)

 

70. The primary treatment of sewave water involves which of the following step?

(a) Aerobic bacterial activity

(b) Filtration and sedimentation

(c) Anaerobic bacterial activity

(d) Sludge digestion

Ans:-(b)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page