Indian civilization and culture – Summary

Indian civilization and culture – Summary

Asked in:

(2012,2013,2016)

.

Summary

indian civilization and culture’ is an essay that presents the ideas of mahatma gandhi about the indian civilization and culture.he compares the indian or the ancient civilization with the western or the modern civilization. he says that indian civilization develops morality while western civilization spreads immorality. our civilization can teach the world, therefore, we need not copy the western civilization. our ancestors advised us to maintain distance from the use of machinery because the use of machinery may paralyse our hands and feet. they suggested resisting our wants to lead a happy life. our civilisation is still alive while the other civilisation of the world died. therefore, in gandhiji’s words if we want our indian to rise and shine, we should always value the glory and dignity of our civilisation and culture. there is no match for it in this world where a mad rush for materials has deadened the mind of people.

Board Exam 2022 की  तैयारी करने के लिए यहाँ Click करें। 👈👈👈👈

 

Indian civilization and culture Objective Question 

1.Indian civilization and culture is written by…………..

(A). Zakir Husain

(B). Gandhiji

(C). Manohar malgaonkar

(D). Kamla Das

Ans.(B) Gandhiji

 

2.Mahatma Gandhi was born in………..and died in………..

(A). 1869-1948

(B). 1860-1948

(C). 1865-1947

(D). 1870-1947

Ans.(A) 1869-1948

 

3.The autobiography of Gandhiji is ……………..

(A). The truth and non-violence

(B). My encounter with English

(C). Swaraj

(D). My Experiment With truth

Ans.(D) My experiment With truth

 

4.Mahatma Gandhi is also popularly known as………….

(A). Pitaji

(B). Bappu or father of nation

(C). Chacha

(D). Uncle

Ans.(B) Bappu or father of nation

 

5.Mahatma Gandhi used…………and……………as a chief weapons against British.

(A). Truth and non-nviolence

(B). Danda and Khadi

(C). Swaraj and movement

(D). Gun and other weapon

Ans.(A) Truth and non-violence

 

6.Mahatma Gandhi works reveal that he was the…………

(A). Great man

(B). Great leader of chaste

(C). Great master of chaste

(D). Ancient foundation

Ans. (C) Great master of chaste

7.Gandhiji talks about……….of Indian civilization.

(A).Bold foundation

(B). Sound foundation

(C). Immovabl foundation

(D). Ancient foundation

Ans.(B)sound foundation

 

8.I believe that the Civilization India has……….. is not to be beaten in the world.

(A). Evolved

(B). Evolve

(C). Develop

(D). Made

Ans.(A) Evolved

 

9.Nothing can equal the…………..sown by our ancestors.

(A). Believe

(B). Culture

(C). Civilization

(D). Seeds

Ans.(D) Seeds

 

10.But India is still, somehow or other, sound at the………..

(A). Development

(B). In old culture 

(C). Civilization

(D). Foundation

Ans.(D) Foundation

 

11.The people of Europe learn their lessons from the writings of the men of……..

(A). Egypt and Syria

(B). Greece or Rome

(C). India

(D). Gandhiji

Ans.(B) Greece or Rome

 

12.In the midst of all this India remains………….and that is her glory.

(A). Progressed

(B). Hindrance

(C). Immovable

(D). Adulterated

Ans.(C)Immovable

 

13.It is a charge against India that her people are so ………….

(A). Uncivilized

(B). Ignorant

(C). and stolid

(D).All of these

Ans.(D) All of these

 

14.Many thrust their advice upon…………and she remains steady.

(A). Gandhiji

(B). Us

(C). India

(D). Westerner

Ans.(C) India

 

15.Civilization is that mode of conduct which points out to man the……………..

(A). Moral

(B). Path of duty

(C). Good man

(D). Nice citizen

Ans.(B) Path of duty

 

16.The Gujarati equivalent for civilization means “…………………”

(A). Good person

(B). Good character

(C). Good conduct

(D). Good culture

Ans.(C) Good conduct

 

17.We notice that mind is a restless………..

(A). Bird

(B). Creature

(C). Animal

(D). None of these

Ans.(A)Bird

 

18.Performance of duty and observance of morality are……….. terms.

(A). Stolid

(B). Convertible

(C). Deliberate

(D). None of these

Ans.(B) Convertible

 

19.Our ancestors, therefore, set a limit to our ………..

(A). Freedom

(B). Indulgences

(C). Fate

(D). None of these

Ans.(B) Indulgences

 

20.Our ancestors saw that happiness was largely a……………. condition.

(A). Mental

(B). Happy related

(C).Money

(D). None of these

Ans.(A) Mental

 

21.Our ancestors …………….us from luxuries and pleasures.

(A). Explain

(B). Chances

(C). Dissuaded

(D). None of these

Ans.(C) Dissuaded

22.We have had no system of…………. competition.

(A). Materialism

(B). Life-corroding

(C). Dissuading

(D). None of these

Ans.(B)Life-corroding

 

23.India’s glory is that it is……….

(A). Very ancient

(B). Indigenous

(C). Immovable

(D). None of these

Ans.(C) Immovable

 

24.We dare not change.

(A). Our books

(B). Indigenous Education

(C). Our civilization and culture

(D). None of these

Ans.(C) Our civilization and culture

 

25.Our ancestors set a limit to our indulgences because…………….

(A). It is bad

(B).We believe in spiritualism

(C). The more it gets the more it wants

(D). I don’t know

Ans.(C) The more it gets the more it wants

 

26.Our forefathers did not invent machinery because…………..

(A). We would become slaves

(B). lose our moral fiber

(C). Both

(D). None of these

Ans.(C) Both

 

27.Indian civilization has …………… it alive till now.

(A). Kept

(B). Keep

(C). Keeping

(D). None of these

Ans.(A) Kept

 

28.We have………… many things from western literature.

(A). borrow

(B). borrowed

(C). borrowing

(D). None of these

Ans.(B) borrowed

 

29.We have been…………..west  since long.

(A). Copy

(B). Copied

(C). Copying

(D). None of these

Ans.(c) Copying

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Indian civilization and culture – Summary”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page